Search This Blog

Wednesday, September 5, 2012

Insaf!!

Just got back from HUKM..mcm biase la lawat n jage abah. tp td something happens to patient beside abah. tibe2 je wife die panggil die then die xjawab. angkat tangan die pon lemah je jatuh blk. then wife die pggl nurse.. time pggl nurse tu aku pon nyebok pegi tgk. nurse pon kalut la dok pggl doc sume dtg. then bwk sgala equipment utk procedure dorg. then doc pon dtg blari2.. dorg tutup tirai sume. ramai jgk nurse n doc kt dlm tu. naik rimas pulak kalo aku jd patient. pastu dorg dok pump dada die. byk kali jgk. aku n makcik2 yg len dok tenangkn wife die. aku ni pantang tirai tu tbukak skit aku nyebok ngintai tgk. hahahah. sjam lbh jgk doc n nurse kt dlm tu. then keadaan kembali tenang. doc pon sume da kuar. wife die pon dah dok lepak kt luar since sedara mara pakcik tu dtg. pastu doc jmp makcik tu. tibe2 dgr makcik tu meraung2. guess what? Innalillah..pakcik tu dah xde. senang je arwah melafazkan nafas terakhirnya.. dalam tidur. mase aku dtg tu aku siap pegi kt katil die tanye mane abah. abah dah tukar katil dpn skit. time tu pakcik tu tgh tido (act dah meninggal time tu). sjam lps tu bru wife die sedar sbb nk kejutkn die utk lap bdn. wife die cite bru je tghri td die mkn slera sgt. mkn byk sgt. then anak die dr johor dtg lawat. siap borak2 pjg. pastu die kate nk tido. wife die pon biarkn jela die tido. xsangka tido terus utk selamanya. b4 tu doc dtg lawat. doc ckp pakcik tu dah bole discharge esok (agaknye doc pon dah tau condition die). mmg pakcik tu asyik ngamuk nk blk umah je. pakcik tu panas baran skit. wife die cite ade satu mlm tu pakcik tu da siap2 nk blk dah. pastu doc xbg blk sbb condition die mmg da teruk. saluran besar/utama darah die dah nk pecah. dah pecah pon skit. biasenye salur darah kite ni mengalir melalui urat. tp pakcik tu dah pecah skit. kesian die. nk elakkn pakcik tu dr ngamuk je then doc bg die ubat tido. so dua hari ni pakcik tu tidoooo je. tp die still bole duduk, borak n mkn mcm biase. cume die tido bdengkur kuat gile. haha.. kesian die. xsangka kejap je die pegi. apape pon mudah2n rohnye di tempatkn di kalangan org2 yg beriman. -Al Fatihah-

Bile tgk keadaan pakcik tu n patient2 yg ade dlm hosp tu aku jd insaf. insaf nk mkn mknn yg ade potensi utk dpt pnyakit. fast food, instant food, air gas, mknn yg manis2, mknn yg blemak n mcm2 lg kne jage. sume mende tu bole dpt mcm2 pnyakit. cancer la, HBP la, kencing manis la, batu karang la, jantung la n mcm2 lg. risau sgt2 dgn kesihatan diri sndr. atleast stahun skali kne buat medical checkup. especially pnyakit cancer ni biasenye kalo da stage 4 bru nk dpt detect. time tu mmg da tahap kritikal. hurmm.. mudah2n Allah memberikn kesihatan yg baik kpd kami semua. takut sgt2.

Nak preggy pon mcm2 kne pantang act. xleh mkn fast food la, instant food, mcm2 lg. sumenye kne mkn yg bkhasiat je. ulam2n, buah2n, sayur n mknn yg xbminyak. yg penting berat badan kene jage, pnyakit dtg bile berat badan naik. mcm2 pnyakit sng nk kne.. phew

Jd org skt ni seksa sgt tau. kne amek drh hari2. cucuk sane sini. mkn pon sume yg tawar n mmg xsedap. yaks. tp sakit ni nikmat sebenarnya. n sakit jgk adalah penghapus dosa. 

k la bye

No comments: